Huisarts zorgt steeds vaker voor chronisch zieken

Dinsdag 18 februari 2025. Tijd: 16.37 uur.

Diabetes, COPD, hart- en vaatziekten…voorheen lag de zorg voor deze patiënten bij de medisch specialist. Maar die is aan het verschuiven naar de huisarts. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Nivel en Zorginstituut Nederland.

Anders gezegd: zorg vindt steeds vaker ‘dicht bij de patiënt’ plaats, in de huisartsenpraktijk dus – in de eerste lijn. Soms is er nog wel de combinatie met specialistische zorg.

Opvallend is dat patiënten met risico op hart- en vaatziekten juist vaker door de medisch specialist gezien wordt.

Wat bovenstaande conclusies uiteindelijk zeggen over deze zorg, of het voordelen of ook nadelen biedt, en wat er eventueel moet veranderen – daar is nog weinig over te zeggen.

Het onderzoek lijkt nu vooral bedoeld om te experimenteren met een nieuwe onderzoeksmethodiek, die in de toekomst wel degelijk een grote invloed kan hebben op de gezondheidszorg.

Het onderzoek

Om tot deze conclusies te komen, gebruikten het Nivel en Zorginstituut Nederland een nieuw soort onderzoek: datakoppeling. Zo combineerden ze gegevens van de elektronische patiëntendossiers van Nivel, en de declaratiegegevens van zorgkantoren en -verzekeraars van het Zorginstituut. Er is een grote, gedeelde wens om dergelijke bronnen te combineren om uiteindelijk de gezondheidszorg in Nederland fors te verbeteren.

Die methodiek is veelbelovend, maar de onderzoekers liepen nog wel tegen verschillende uitdagingen aan.

Positief was dat de koppeling van eerstelijns- met tweedelijnspatiënten een vollediger beeld van de daadwerkelijke situatie gaf van het zorggebruik van deze patiënten.

In de toekomst zal deze methode dan ook vaker ingezet worden. De conclusies kunnen hele belangrijke aanwijzingen geven voor een goed startpunt voor beleidsmakers, zorgverleners en andere betrokkenen om samen te bepalen in welke richting oplossingen kunnen gaan.

Uiteindelijk kan er zo zelfs een ‘lerend zorgsysteem’ opgetuigd worden, waar uiteindelijk de patiënt van moet profiteren.

Het succes van deze methode hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit van data. Vaak is de informatie nog te beperkt en is de registratiekwaliteit ook niet toereikend genoeg.

Auteur: redactie

Archief

Zorggids Nederland copyright 2025 sinds 2008