Casemanagement dementie

Wanneer iemand in uw directe omgeving te maken krijgt met dementie, gaat er veel veranderen in het dagelijkse leven. Zeker als u deels voor deze persoon gaat zorgen. Er zijn veel wetten, regels en zorgmogelijkheden beschikbaar voor mensen met dementie, maar het is lastig om deze te vinden en te bepalen welke maatregel wel of niet bij uw situatie past. Wanneer de diagnose Alzheimer of dementie bij u of een naaste is gesteld, kunt u een casemanager inschakelen die u helpt alles te regelen. Een casemanager is een vaste, onafhankelijke begeleider die klaarstaat voor u en de mensen in uw omgeving. Andere woorden voor een casemanager zijn ook wel trajectbegeleider of dementieconsulent.

Een casemanager speelt een belangrijke rol in het leven van iemand met dementie. Het is uw steun en toeverlaat, vanaf het moment dat u de diagnose krijgt. Ook uw naasten kunnen altijd op de casemanager rekenen, en kunnen bij hem/haar terecht met vragen, twijfels of zorgen. De casemanager geeft daarnaast advies en informatie, bijvoorbeeld over de mogelijkheden die er zijn.

Na uw aanvraag

Wanneer uw aanvraag is goedgekeurd, krijgt u een vaste casemanager toegewezen. Deze persoon is getraind in het omgaan met dementie, en weet precies wat hij/zij kan verwachten in dit proces. De casemanager wordt al snel een vertrouwd gezicht voor u en uw naasten. Hij of zij komt op vaste momenten langs, maar is ook telefonisch bereikbaar. Heeft u tussendoor een vraag of behoefte aan ondersteuning, dan kunt u ook tussendoor verzoeken of de casemanager een bezoek brengt.

Welkome steun voor mantelzorgers

Zoals gezegd, is de casemanager er voor u en uw naasten. Iedereen die een diagnose Alzheimer of dementie heeft, heeft recht op hulp van een casemanager. In sommige regio’s hoeft de diagnose nog niet vast te staan, maar volstaat een vermoeden ook. Casemanagement wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Mantelzorgers hebben vaak veel aan casemanagers. Ze krijgen tips, advies en steun, waardoor het voor hen vaak gemakkelijker wordt om de zorg te verlenen of om de juiste externe hulp te vragen.

Om mantelzorgers (en andere familieleden) verder te ondersteunen, bieden wij een gratis whitepaper aan. Deze whitepaper, getiteld ‘Omgaan met dementie’, geeft antwoord op verschillende vragen over dementie en de gevolgen ervan. Download deze whitepaper hier

Casemanagement aanvragen

Wanneer u zelf dementie heeft, kan uw huisarts namens u een casemanager aanvragen. Ook de wijkverpleegkundige kan een indicatie voor management geven, en een aanbeveling doen voor een bepaalde aanbieder. Zelf kunt u ook zoeken naar een geschikte casemanager. Dat doet u op de website van het Landelijk Netwerk Dementie. Het kan overigens voorkomen dat er een wachtlijst is voor casemanagement. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, om de situatie te bespoedigen. Uw verzekeraar heeft namelijk een zorgplicht en kan u wellicht helpen.

 

Download onze Alzheimer whitepaper
Mailinglist

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008