Werken in de particuliere thuiszorg als zzp’er?

Ben jij zzp’er in de zorg? Dan liggen er mooie kansen voor jou in de particuliere thuiszorg. Er zijn ook duidelijke voordelen ten opzichte van de reguliere thuiszorg. Die doen we hieronder uit de doeken. Je krijgt ook antwoord op je belangrijkste vragen.

Welk uurtarief kun je als zzp’er in de particuliere thuiszorg verdienen?

Het uurtarief dat je kunt vragen, is hoger dan wat je in loondienst kunt verdienen. Maar óók hoger dan je in de reguliere thuiszorg kunt vragen.

Het precieze tarief hangt af van je opleiding en het soort hulp dat je kunt bieden. De uurtarieven zijn dus gekoppeld aan de verschillende zorgniveaus:

Wat voor soort werk is er als zzp’er in de (particuliere) thuiszorg?

Alle voorkomende taken in de thuiszorg worden óók gedaan door zzp’ers. Dus bijvoorbeeld:

Er is veel werk te doen, gezien de vergrijzing en de wens om (steeds) langer thuis te blijven wonen. Kortom: er is werk genoeg voor zorg-zzp’ers die aan de slag willen in de (particuliere) thuiszorg.

Wil je een uitgebreider overzicht van de zorgvormen die je kunt verlenen? Lees het uitgebreide artikel ‘Werken als zorgverlener-zzp’ op de website van Zuster Jansen.

Kun je als zzp’er in de thuiszorg aan de slag zonder diploma?

Nee. Zelfs als het ‘slechts’ gaat om huishoudelijke taken, stellen in principe alle thuiszorgorganisaties een diploma verplicht. En dat is maar goed ook, aangezien het gaat om het welzijn van kwetsbare mensen.

Dus heb jij nog géén diploma? Meld je dan aan voor een zorgopleiding. Want werken als zzp’er in de particuliere thuiszorg is echt mooi werk. Waarom? Omdat je als verzorgende of verpleegkundige meer tijd krijgt voor je taken. Dus kun je je werk doen met veel meer aandacht voor de cliënt.

Kortom: minder stress, meer voldoening én een hogere beloning. 3 hele goede redenen om je vandaag nog aan te melden bij een zorgopleiding.

 

Hoe zit het met de belasting?

Als zzp’er ben je ondernemer. Dus ben je verplicht zelf je inkomstenbelasting af te dragen. Ons advies is om dit – inclusief je administratie – uit te besteden aan een goede boekhouder. Voor zzp’ers rekenen zij over het algemeen redelijke tarieven. Maar uiteraard kun je het ook zélf doen, als je financieel handig bent.

BTW hoef je als zorg-zzp’er NIET te rekenen. Dus daar hoef je je alvast niet druk om te maken.

Voordat je aan de slag gaat: zorg voor een goedgekeurde modelovereenkomst

Als zzp’er is het belangrijk dat je aan de slag gaat met een modelovereenkomst. Dit is een document dat beschrijft wat je werkrelatie is met je opdrachtgever.

Keurt de Belastingdienst jouw overeenkomst goed? Dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan: de Belastingdienst erkent dat je als zzp’er in opdracht werkt. En dus niet in loondienst.

Meestal kunnen opdrachtgevers je helpen bij het maken van zo’n overeenkomst.

Stappenplan voor zzp’ers in de thuiszorg

Wat moet je allemaal doen en regelen voordat je als zzp’er in de zorg aan de slag kunt? Daar heeft particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen een mooi stappenplan van gemaakt. Lees: ‘Hoe word je zzp’er in de zorg?’

Zijn er ook nadelen voor zzp’ers in de particuliere thuiszorg?

Enkele voordelen noemden we al, zoals de hoge uurtarieven en meer tijd om je taken uit te voeren. Maar er zijn er meer, zoals zelf je tijd indelen en veel afwisseling.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Bijvoorbeeld dat je de zekerheid van een vast dienstverband opgeeft. En natuurlijk dat je veel meer zelf moet regelen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wil je een goed overzicht van de voor- en nadelen? Lees dan het artikel ‘Zzp’er in de thuiszorg: de voor- en nadelen’ bij Zuster Jansen.

Inschrijven is iets anders dan een vacature

Meestal schrijven particuliere thuiszorgorganisaties geen ‘vacatures’ uit voor zzp’ers. In plaats daarvan kun je je simpelweg aanmelden.

Bijvoorbeeld bij Zuster Jansen. Zij bemiddelen dagelijks voor veel zzp’ers in allerlei opdrachten. Dus wil je (snel) aan de slag? Dan kun je je direct aanmelden.

 

Mailinglist

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008