24-uurs zorg bij dementie

Mantelzorgers hebben het niet makkelijk wanneer zij dagelijks ondersteuning bieden aan iemand met dementie. Zeker wanneer de ziekte zich al enigszins heeft ontwikkeld, is er behoefte aan méér en intensievere zorg of begeleiding. Misschien is het voor u niet meer mogelijk om alleen thuis te zijn, of heeft u eigenlijk dag en nacht ondersteuning nodig die een mantelzorger niet kan bieden. Om overbelasting van uw partner en/of familie te voorkomen, kunt u kiezen voor professionele 24-uurs zorg bij dementie. Uw familieleden kunnen dan bij u op bezoek komen om gezelschap te bieden, en hoeven daarbij geen zorgtaken uit te voeren.

Liever thuis, of naar een zorginstelling?

Voor mensen met dementie is het (over het algemeen) van belang dat zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen verblijven. Soms is dit echter niet mogelijk of wenselijk: bijvoorbeeld als het huis bepaalde gebreken vertoont en er risico’s ontstaan. Het kan ook zijn dat er geen mantelzorger is om op terug te vallen, en dat u er thuis min of meer alleen voor staat. Verblijf in een zorginstelling kan dan een oplossing zijn. Tegenwoordig zijn er veel kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met dementie, waarbij ervaren verzorgenden klaarstaan met begeleiding bij de dagelijkse handelingen, uitstapjes en de persoonlijke verzorging.

Veel mantelzorgers en familieleden hebben vragen over hoe ze moeten omgaan met dementie en de gevolgen ervan. Als u zelf graag meer informatie wil over omgaan met dementie, nodigen we u uit om onze gratis whitepaper te downloaden. Hierin wordt een aantal belangrijke vragen beantwoord, waardoor het begrijpen van de situatie gemakkelijker wordt.

We kunnen het ons echter voorstellen als u het liefst thuis wilt blijven wonen. Wanneer dit voor u geldt, kunt u kiezen voor reguliere of particuliere thuiszorg. Met professionele thuiszorg bij Alzheimer of dementie verblijft u gewoon in de vertrouwde omgeving, terwijl u ondersteuning ontvangt van getrainde zorgverleners die goed weten wat dementie inhoudt.

Dag en nacht ondersteuning thuis

24-uurs zorg bij dementie houdt letterlijk in dat er dag en nacht iemand bij u aanwezig is om voor u te zorgen. U ontvangt niet alleen de verzorging en verpleging die u nodig heeft, maar u wordt ook begeleid bij uitjes en activiteiten. Zoals een hobby uitoefenen, naar buiten gaan voor een wandeling, op bezoek bij familie of koffiedrinken op een terras. De zorgverleners die voor u klaarstaan, houden nauw contact met uw behandelend arts, uw apotheker en natuurlijk met uw familie.

Kiezen voor particuliere thuiszorg

Zoals gezegd kunt u kiezen voor reguliere of particuliere thuiszorg, als u op zoek bent naar 24-uurs ondersteuning bij u thuis. Het grote verschil tussen deze twee soorten, is dat u bij particuliere thuiszorg zelf bepaalt welke soort en hoeveelheid zorg u ontvangt. U kiest bovendien ook zelf de zorgaanbieder waar u mee in zee gaat. Zo heeft u altijd de touwtjes in handen, en wordt u verzorgd op een manier die volledig bij u past. U kunt uw transferverpleegkundige, huisarts of casemanager vragen om hulp bij het regelen van particuliere thuiszorg in uw woonplaats. Via ZorgGids Nederland gaat u eenvoudig op zoek naar een particuliere thuiszorg aanbieder die bij u past.

 

Download onze Alzheimer whitepaper
Mailinglist

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008