Dementie

Dementie is niet één aandoening, maar het is een verzamelnaam voor diverse aandoeningen. Meestal is er daarbij sprake van (gecombineerde) stoornissen in het geheugen, de stemming en het gedrag. Hoe deze stoornissen zich uiten, is afhankelijk van verschillende factoren. De aard van de hersenafwijking, de specifieke plek ervan en de ernst spelen bijvoorbeeld een grote rol. Veel ouderen krijgen tegenwoordig te maken met dementie in meer of mindere mate, maar ook jongere mensen kunnen erdoor getroffen worden. Eén van de meest ernstige (en helaas ook de meest voorkomende) vormen van dementie, is de ziekte van Alzheimer.

Hoe kunt u dementie herkennen?

Dementie herkennen is niet gemakkelijk, zeker niet als u de persoon in kwestie niet dagelijks ziet en daardoor subtiele veranderingen niet opmerkt. In veel gevallen wordt pas laat de diagnose dementie of Alzheimer gesteld, simpelweg omdat de symptomen veelal overeenkomen met kenmerken van andere ziektebeelden, vermoeidheid of stress. Er zijn echter wel een aantal signalen die, wanneer ze terugkomen of in combinatie met elkaar worden ontdekt, kunnen wijzen op (beginnende) dementie. Voorbeelden hiervan zijn:

Er zijn daarnaast nog veel meer symptomen die op beginnende dementie kunnen wijzen. In de meeste gevallen is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts als u merkt dat de symptomen vaker terugkomen en/of verergeren.

Dementie en mantelzorg

Zeker in de beginfase van dementie is er vaak wel iemand aanwezig die u helpt, met de dagelijkse handelingen of de persoonlijke verzorging. In de meeste gevallen gaat om een partner of kind, maar het kan ook een ander familielid, een buurvrouw of een kennis zijn. Mantelzorg kan erg pittig worden als er sprake is van dementie of Alzheimer. De zorgbehoefte wordt uitgebreider, en het kan zijn dat intensieve verzorging en verpleging nodig wordt. Als er zorg nodig is die een mantelzorger niet of onvoldoende kan bieden, bestaat er risico op overbelasting. Het is natuurlijk uiterst belangrijk om dit te voorkomen. Gelukkig zijn er steeds meer regelingen (mantelzorgverlof, respijtzorg etc.) die ervoor zorgen dat het voor mantelzorgers gemakkelijker wordt om zorg en het eigen leven beter met elkaar te combineren. Raakt uw mantelzorger overbelast, of wilt u liever kiezen voor een andere zorgoplossing? Dan is particuliere thuiszorg in uw woonplaats wellicht iets voor u. Ook bij dementie kunt u thuis rekenen op uitstekende verzorging, die bovendien al snel kan worden ingezet.

Voor familieleden en mantelzorgers kan het moeilijk zijn om veranderingen te zien en hier goed mee om te gaan. Voor hen heeft particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen een gratis whitepaper ontwikkeld, waarin antwoord wordt gegeven op een aantal belangrijke vragen. Download deze whitepaper hier

Passende zorg bij u thuis

Bij particuliere thuiszorg bepaalt u zelf met welke zorgaanbieder u in zee gaat. Daarnaast geeft u aan welke soort en hoeveelheid zorg u wenst te ontvangen. Particuliere zorg is niet alleen tijdelijk beschikbaar, maar ook voor een veel langere periode of permanent. Is bij u de diagnose Alzheimer gesteld, of heeft u een andere vorm van dementie, dan kunt u dus zorg ontvangen zolang u dat nodig heeft. Professionele zorgverleners met veel ervaring bieden u dan dagelijkse verzorging, ondersteuning en begeleiding. Ga via ZorgGids Nederland op zoek naar particuliere thuiszorg die echt bij u past.

 

Download onze Alzheimer whitepaper
Mailinglist

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008