Dansen stimuleert geluksmomenten bij dementerenden en hun naasten

Zaterdag 16 mei 2020. Tijd: 10.14 uur.

Dansschool Cools Dance & Events is in samenwerking met St. Spinselz (een adviescentrum voor kunst, cultuur en samenleving) een innovatief project gestart. Het project richt zich op mensen met (beginnende) dementie en heeft als doel om de kwaliteit van leven te verbeteren. Het project is gestart op 4 maart.

Beweging geeft een gevoel van vrijheid

Dansen is net als fietsen, je verleert het nooit en iedereen kan het; peuters, pubers, volwassenen en ouderen. Veel mensen houden van dansen; het is leuk, omdat je lekker kan wegdromen met bewegingen op het ritme van de muziek. Bij dementie patiënten wordt hun wereld steeds kleiner en passiever. Dansen kan veel voor hen betekenen; plezier, beweging en een gevoel van vrijheid.

Sociale interactie en ontmoeting

Het is voor familieleden, geliefden en naasten een akelig gezicht om een dierbare te zien aftakelen door dementie. De machteloosheid die vaak wordt ervaren maakt de situatie ingewikkeld en moeilijk. Toch hebben dementerenden ook geluksmomenten. Zij genieten vaak volop van het luisteren naar oude en/of bekende muziek, liedjes zingen met elkaar en samen dansen of bewegen op de muziek. Deze geluksmomenten zijn voor beide partijen van essentieel belang; ze doen hen even kort vergeten wat ze missen en genieten van wat nog wél mogelijk is. Door het dansen en de muziek ontstaat er een omgeving van licht, geluk, sociale interactie en ontmoeting.

Dansen is in de eerste plaats vaak leuk om te doen, maar het is ook een vorm van non-verbale communicatie; mensen kunnen elkaar misschien (weer) beter vinden. Bij dementie verliezen mensen regelmatig hun karaktereigenschappen. Dansen kan hen erbij helpen om toch weer even zichzelf te kunnen zijn. Bovendien stimuleert dansen de bewegingsactiviteit van ouderen. Deze gaat vaak flink achteruit wanneer mensen kampen met dementie. Tot slot zorgt dansen voor interactie; patiënten leggen contacten met anderen, zien elkaar en maken plezier.

Auteur: redactie

Archief

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008