Dinsdag 06 mei 2025. Tijd: 15.25 uur.
‘Hoe lang heb ik nog?’ Die vraag stellen alle mensen die te horen krijgen dat ze dementie hebben. Het is ook een vraag die lastig te beantwoorden is, want de levensverwachting verschilt van persoon tot persoon.
Alzheimer komt als vorm van dementie het vaakst voor, naast andere vormen als vasculaire dementie of lewy body. In totaal zijn er zo’n 50 bekende vormen van dementie. 1 op de 5 Nederlands krijgt vroeg of laat dementie. Momenteel gaat het om zo’n 210.000 Nederlanders. In 2050, zo is de verwachting, zal dit aantal op ongeveer 434.000 staan (bron: Hersenstichting).
Leeftijd is de grootste risicofactor: ouderen krijgen de ziekte veel vaker. Toch komt dementie zeker ook voor bij mensen onder de 65 jaar. Daarnaast blijkt er een groot verband te zijn tussen dementie en slapen. Simpel gezegd: hoe slechter de slaap, hoe groter de kans op dementie.
Vrouwen krijgen iets vaker dementie dan mannen.
Hoewel het antwoord per persoon verschilt, is er wel een gemiddelde levensverwachting te geven bij dementie, afkomstig van Alzheimer Nederland: 1 tot 20 jaar. Dit is natuurlijk een hele grote bandbreedte. Specifiek voor Alzheimer is het cijfer specifieker: 6,5 jaar.
Deze cijfers zijn afhankelijk van geslacht, leeftijd, vorm van dementie en andere aandoeningen.
Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe groter de overlevingskans. Dat blijkt uit analyse van 261 studies tussen 1984 en 2024.
Krijgt een vrouw op haar 65e de diagnose dementie? Dan leeft ze gemiddeld nog 8 jaar. Is dat op haar 85e? Dan is dit slechts nog 4,5 jaar. Bij mannen gelden weer andere cijfers: respectievelijk 5,7 jaar en 2,2 jaar.
Tot slot is de levensverwachting bij Alzheimer gemiddeld 1,4 jaar langer dan bij andere vormen van dementie. Ook mensen in Azië hebben een hoger gemiddelde van 1,4 jaar. Hieruit blijkt dat woonplaats ook meespeelt.
Een andere belangrijke vraag bij de diagnose dementie, is: ‘Hoe lang kan ik nog thuis blijven wonen?’ Ook hiervan zijn cijfers te noemen:
Ongeveer 13% verhuisde binnen 1 jaar al naar een verzorgingstehuis. Bij 33% was dit binnen 3 jaar, en bij 57% na 5 jaar.
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is. Daarmee is het ook mogelijk om langer thuis te blijven wonen.