Verzorgingshuis

Een verzorgingshuis wordt vaak verward met andere zorginstellingen. Dat komt misschien ook omdat er in de loop der jaren veel verschillende benamingen voor zijn geweest. Zo wordt een verzorgingshuis tegenwoordig in de volksmond nog vaak een bejaardenhuis of bejaardentehuis genoemd. Een verzorgingshuis is een zorginstelling die huisvesting en zorg biedt voor mensen die niet meer volledig zelfstandig kunnen wonen. Dit zijn meestal ouderen, vandaar de benaming bejaardentehuis. Niet meer zelfstandig kunnen wonen kan allerlei oorzaken hebben. Zo kan een ziekte er de oorzaak van zijn, maar ook een handicap, of de ouderdomskwalen die het dagelijks leven sterk kunnen beïnvloeden. U kunt ook in een verzorgingshuis verblijven wanneer u een ingrijpende operatie achter de rug heeft en u niet thuis kunt revalideren.

In een verzorgingshuis krijgt u onder andere hulp bij de dagelijkse handelingen: eten, wassen, aankleden, naar bed gaan etc. Ook is het mogelijk om alleen dagverzorging te krijgen, waarbij u ‘s avonds weer naar uw eigen huis terugkeert. Heeft u intensievere zorg nodig, dan wordt u vaak doorverwezen naar een verpleeghuis.

Kosten voor verblijf

Om in een verzorgingshuis te kunnen verblijven, heeft u een indicatie van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) nodig. U kunt een dergelijke indicatie zelf aanvragen, maar u kunt het bijvoorbeeld ook door de huisarts of een thuiszorginstelling laten doen. Wanneer u met deze indicatie naar een verzorgingshuis gaat, hoeft u vaak alleen een eigen bijdrage te betalen. Dit is omdat de zorginstellingen betaald worden door het Rijk via de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Verhuist u echter naar een particulier verzorgingshuis, waar u geen indicatie voor nodig heeft, dan zijn de zorg en huisvesting geheel voor eigen rekening.

Mag een (gezonde) partner met u mee?

Wanneer alleen u of alleen uw partner een indicatie heeft om in een verzorgingshuis te gaan wonen, is het verstandig om samen te bepalen of het wenselijk is dat de ander mee verhuist. Soms wil de partner graag mee, soms niet, dat hangt volledig af van de situatie. In de meeste gevallen is het mogelijk dat een partner meekomt. Deze betaalt dan een eigen bijdrage. Wanneer u op zeer korte termijn al naar een verzorgingshuis gaat, omdat er bijvoorbeeld onvoorziene omstandigheden op uw pad zijn gekomen, kan het zijn dat er niet genoeg tijd is om een geschikt appartement te regelen waar u en uw partner kunnen verblijven. Overleg dan met het verzorgingshuis over de mogelijkheden.

Het kiezen van een geschikt verzorgingshuis

Soms is er door tijdsdruk of onvoorziene omstandigheden weinig tijd om u te verdiepen in de verschillende verzorgingshuizen bij u in de buurt. Daarom is het verstandig om al op tijd onderzoek te doen naar welke instellingen wel of niet bij u passen. Op de website www.kiesbeter.nl kunt u bijvoorbeeld alle verzorgingshuizen opzoeken en meer lezen over wat u er kunt verwachten. Met die informatie kunt u wellicht al een goede eerste indruk krijgen van de mogelijkheden. Als u al een tijdje weet dat er een verhuizing aan zit te komen, kunt u ook op diverse plekken langsgaan om daar te kijken hoe het dagelijkse leven wordt ingevuld en of de sfeer prettig aanvoelt.

Waar moet u nog aan denken?

Wanneer u in een verzorgingshuis gaat wonen, is er een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden. Voor producten en diensten zoals een rolstoel, aangepast vervoer, een douchestoel en andere hulpmiddelen hoeft u vaak niets bij te betalen. Voor zaken die niet medisch noodzakelijk zijn, draagt u wel zelf de (financiële) verantwoordelijkheid. Hierbij kunt u denken aan abonnementen voor televisie en internet, maar ook aan meubels. Laat u uw kleding wassen door het verzorgingshuis, dan zijn daar ook kosten aan verbonden. Voor u het verblijf in een verzorgingshuis regelt is het dus verstandig om te vragen naar de kosten die voor eigen rekening zijn. Zo voorkomt u onprettige verrassingen wanneer u er eenmaal woont.

Eventueel alternatief: particuliere thuiszorg

Wanneer u het niet ziet zitten om naar een verzorgingshuis te verhuizen, omdat u bijvoorbeeld in uw eigen omgeving wil verblijven of niet gescheiden wil worden van uw partner, kan particuliere thuiszorg van Zuster Jansen wellicht een oplossing bieden. Zuster Jansen biedt zorg op maat, desnoods 24 uur per dag, en kan ook met spoed al aanwezig zijn.

Mailinglist

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008