Parkeerkosten bij ziekenhuizen in Nederland nog steeds hoog

Donderdag 30 november 2017. Tijd: 14.11 uur.

Waarom zijn de parkeerkosten bij ziekenhuizen zo hoog? Hier werden afgelopen jaar kamervragen over gesteld. Vanwege deze vragen deden wij vorig jaar onderzoek naar de parkeerprijzen bij meer dan 90 ziekenhuizen in Nederland. Daar kwam uit voort dat bij slechts 5 ziekenhuizen in Nederland er gratis geparkeerd kon worden, en bij sommige ziekenhuizen de prijzen hoog kunnen oplopen. Hierop volgden er wederom kamervragen. Inmiddels zijn we een jaar verder; wat is er gebeurd met de parkeerprijzen bij ziekenhuizen naar aanleiding van dit debat?

Uit het nieuwe onderzoek van besparingswebsite kortingscode.nl blijkt dat de prijzen verder zijn gestegen. Dit ondanks het feit dat je nu bij 7 ziekenhuizen gratis kan parkeren. We kunnen dus simpelweg concluderen dat de kamervragen weinig tot niets teweeg hebben gebracht. In de Randstad is men het duurste uit. In Noord-Holland betaal je gemiddeld €2,07 per uur, in Utrecht €2,05 en Zuid-Holland €1,77. Zeeland, Drenthe en Limburg komen het voordeligste uit de bus.

Per stad gezien zijn de parkeertarieven per uur in Amsterdam wederom het duurst. Van de 4 duurste ziekenhuizen staan er 3(!) in Amsterdam. Het Havenziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maken de top 5 af, tezamen met Medisch Spectrum Twente. Bij het Havenziekenhuis in Rotterdam steeg de prijs het hardst met €0,70 per uur extra.

Top 5 duurste ziekenhuizen per uur:

  1. OLVG-Oost (Amsterdam) €4,- p/u
  2. VUmc (Amsterdam) €3,53 p/u
  3. Havenziekenhuis (Rotterdam) €3,20 p/u
  4. AMC (Amsterdam) €3,- p/u
  5. Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) & Medisch Spectrum Twente (Enschede)  €2,70

Wat betreft dagkaarten ben je in het Havenziekenhuis in Rotterdam het duurst uit met €45,- per dag, het OLVG volgt met €36,- en bij het VU heb je een dagkaart voor €30,-.

De enige reactie op de discussie van vorig jaar lijkt te zijn gekomen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, die het parkeren gratis heeft gemaakt, mits gebruik van parkeerschijf.

Gratis parkeren is slechts mogelijk bij 7 van de 92 ziekenhuizen:

Tips om te besparen op je parkeerkosten bij ziekenhuizen:

Het complete onderzoek is hier te vinden: Parkeertarieven ziekenhuizen 2017

Archief

Zorggids Nederland copyright 2017 sinds 2008